Sider:

Book en tid

Prøv selv hvad en gratis snak kan gøre for dig.

Se bookingkalenderen her

Tilbud til virksomheder

Læs meget mere her

Månedlige tips til arbejdslivet - tilmeld dig her:
.
.

Nyhedsbrev på arbejde

Kommunikationsskole til ministre

Jeg har igennem et stykke tid puslet med et forslag, der har potentiale til at revolutionere vores forvaltning. Inden jeg sætter det sammen som et åbent brev til regeringen, kunne jeg godt tænke mig at få noget feedback på det.

Som minister træder man ind i et magtforhold over andre mennesker. Jeg kunne godt tænke mig at denne magt blev forvaltet med allerstørste ansvarlighed og respekt. Følsomhed over for de menneskeskæbner, man berører, også selvom lovgivning og -udøvelse tit har uundgåelige, kedelige konsekvenser.

Hovsa-lovgivning og hårdt mod hårdt

Hvor kunne jeg godt tænke mig at alle ministre i forbindelse med deres tiltrædelse kom på et obligatorisk kursus i kontaktskabende kommunikation. De skulle lære at ALLE handlinger og ytringer er personens forsøg på at få opfyldt et behov, behov vi alle deler og som knytter os sammen som mennesker. Førend man ser og anerkender det behov, er der kun små chancer for at finde løsninger, der er accepterede af begge parter.

Daværende justitsminister erklærer banderne krig

Daværende justitsminister Brian Mikkelsen. Foto: Information

Når ministre går i reaktivt modus, krummer jeg tæer. Som da Brian Mikkelsen sagde, at nu, NU havde han fået nok af bandekrigen og reagerede med at sætte endnu hårdere mod hårdt. Og når det bliver vigtigere for dem at sikre deres egen position end at tjene det folk, der har valgt dem – som det efterhånden ser ud til at være tilfældet i den verserende sag om Steven Kinnocks skattehistorie.

Forståeligt men ikke acceptabelt

Ministrene er jo mennesker som alle os andre med hver deres bagage. Jeg kunne godt tænke mig at de i forbindelse med deres tiltræden virkelig fik ryddet op i egen smertefuld hårdhedsinducerende fortid og blev i stand til at lytte til og være indfølende over for borgerne. Og at de kunne indtage en venlig og accepterende holdning over for deres politiske modstandere.

Det indebærer, at de er villige til at forstå intentionen bag andres handlinger og holdninger, i stedet for at lede efter svage punkter i argumentationen. Sikken forandring vi ville opleve med en forståelsessøgende politisk dagsorden i stedet for den retorik, der næppe ville blive accepteret i en dansk børnehave.

Pia K. & Co. er interesserede i at skabe tryghed – skulle vi ikke prøve at forstå dét? Lars Løkke & Co er formentlig drevet af gerne at ville give os alle mulighederne for at udfolde og udtrykke os. Socialdemokraterne hylder fællesskabet. De radikale vil gerne udvise ansvarlighed i den store verden. Og meget mere. Der er næppe noget nyt i dette, men når det kommer til politiske debatter, er det som om parterne ikke vil gå med hinanden ind i maskinrummet; der hvor intentionen og længslerne støber holdningerne.

Revolution gennem indføling

Den, der som jeg har oplevet at blive afvæbnet med indføling og forståelse midt i en heftig udveksling, kender til følelsen af at falde sammen som en vandbakkelse, og pludselig blive åben over for den andens synspunkter – og finde en farbar vej, der virker for begge. Den kultur kan læres, ikke som et andet smart manipulationskneb, men som en ærlig, sårbar, frygtløs måde at gå sig selv og det andet menneske i møde på. Der ikke handler om at sikre sin egen røv eller forsvare noget. Men som handler om fryden ved at gå i ægte dialog med et andet menneske og skabe noget sammen. Som Richard Geere med den gamle shippingmand i Pretty Woman.

Det er denne kultur, jeg kunne tænke mig fremmet. Jeg tror at fremtiden ikke bliver et tovtrækkeri mellem rød og blå partifarver, men mellem det jeg vil kalde for et nyt partnerskabsparadigme overfor det gamle hierarkiske system.

Er jeg håbløst naiv? Jeg savner selv nogle relevante eksempler at holde det op på, men det var i dag jeg var i skrivehumør. Har du nogle eksempler på politikeres reaktivitet og sandkasserier, hører jeg gerne fra dig her eller på facebook. Og jeg hører gerne fra dig, hvis du har nogen reaktioner på dette indlæg.

Share on Facebook

Comments are closed.